Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Feke Kalesi restorayonu sürüyor
20 Haziran 2015 / 14:43
Feke Kalesi restorayonu sürüyor
Adana’nın Feke ilçesinde bulunan Kara Kilise ve kalenin restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.

İlçenin eski yerleşim yeri olan ve Asmaca diye tabir edilen Sülemişli Mahallesinde bulunan Kara kilise ve Feke kalesinin bu yılın son zamanlarına doğru tamamlanacağı açıklandı.

Mahalle muhtarı Hasan Gezer, iki senedir devam eden çalışmaların yıl sonunda tamamlanacağını, kalenin restorasyonunun tamamlandığında turizm açısından ilçeye ve mahalleye büyük katkısı olacağını belirterek, "Son zamanlarda yurt içi ve yurt dışından çok sayıda turist kale ve kara kiliseyi görmek için ilçemize geliyor. Turistlerin buralara geldiğinde konaklayacağı yerlerin olması durumunda daha çok turist bölgeye gelecektir”dedi.

 
Feke Kalesinin restorasyon işlerini yapan görevli Arkeolog Adem Yıldız da, Feke Kalesi'nin binli yıllarda kurulan Küçük Ermenistan olarak da bilinen Kilikya Ermenistan'ın da yer aldığına dikkat çekti. Binli yıllardan sonra son yüz elli yıla kadar yerleşim görmüş bir mekan olduğunu kaydeden Yıldız, "Gözüktüğü kadarıyla 5,5 dönüm arazi üzerine kurulu ve iki katlıdır. Restorasyonu bittiğinde ziyarete açılacaktır. Buradaki en büyük sıkıntılardan birisi restorasyon bittiğinde ziyaretçilerin geldiğinde konaklama yerlerinin olmayışıdır. Bunun Yanında aynı yerde bulunan bölgede 14 tane kilisenin bağlı olduğu Kara kilise’nin restorasyonu yapılmaktadır. Kara Kilis ile Feke Kalesinin bir bütünlük arz etmektedir. Bölgede bulunan Yılan Kale, Tumlu Kalesi, Anavarza Kalesi ve Kozan Kalesinin restorasyonu yapılacaktır. Bu kalelerin restorasyonlarının bittiğinde Bu kale silsilerinden Feke kalesi önemli bir noktadır. Barındırdığı insan sayısıyla ve tarihçesiyle çok etken ve güzel bir kaledir. Feke Kalesinin taş yapısı taş işçiliği çok enteresandır. Mimari olarak inanılmaz teknik özellikler kullanılmıştır. Bu yıl sonuna doğru bu kalesinin restorasyonu bitecektir. Bölge turizmine çok büyük etki sağlayacağı bellidir. Adana’ da ki rehberler odası burayla ilgilenmektedir. Çukurova'da ki turlar içerisinde Saimbeyli Tufanbeyli Şar ören yeri Feke Kalesi Kozan Kalesi Anavarza Kalesi bu tur içerisinde yer alacaktır.”dedi.
 

Çukurova’nın kaleler bölgesi olarak bilindiğine dikkat çeken Arkeolog Adem Yıldız, “Artık Batıda ki Antalya ve İzmir’de ki veya o bölgede ki turizm hareketi yavaş yavaş Batıdan Doğuya kaymaktadır. Bu bölgelerden biriside Çukurova’dır. Çukurova Turizmi öncelikli olarak gelişmeye dayalı ve kalkındırmaya aday bir kenttir. Turizm rehberleri ve turizm acentelerinin son iki yıldır gözde noktası yeni bir mekan olan Çukurova’dır. Kaleleri ve kiliseleri ile yeni yapılan birkaç camilerimiz ile birlikte turizm açısında büyük bir katkı sağlayacaktır. Bölgenin kalkınmasında büyük etkisi olacaktır” diye konuştu.

 
 
 
 
 
 

 

Bu haber toplam 992 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Kültür-Sanat  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber