Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Vedat Kahyalar
Vedat Kahyalar
DOĞALGAZ SERÜVENİ VE ADANA
BOTAŞ'ın 1986 yılında Soyuz gazexport (SSCB) şirketi ile 25 yıl süreli yapmış olduğu gaz alım anlaşması ile ülkemizde doğal gaz taşımacılığı ve ticaretinin ilk adımı atılmış, 1987 yılında ise fiili olarak ilk doğal gaz ithalatı gerçekleşmiştir.
 
 Bursa OSB Doğalgaz dağıtım şebekesi, 1989 yılında başlatılan fizibilite, etüd ve projelendirme çalışmalarının ardından, SCADA sistemi ile birlikte 1992 yılında tamamlanıp devreye alınmış ve Turkiye'de ilk defa Bursa'da  doğal gaz kullanımı başlamıştır.
 
Üretim maliyetlerini önemli oranlarda  düşürmesi,tam yanması sebebiyle hava kirliliğini bitirmesi,kullanım kolaylığı doğalgazın tercih edilme sebeplerini arttırmıştır.
 
Dogalgazın Turkiye'ye ilk gelecegi donemlerdeki Bakanlar kurulu aslında doğalgazın ilk olarak Adana'ya bağlanmasını önermiş.Ancak Bursa ve Eskişehir  milletvekillerinin ;  iktidarıyla,muhalefetiyle lobi yapmasıyla dogalgazin istikameti  Bursa'ya dönmüştür.
 
Doğalgaz ,Hem Sabancı Holdingin  Adana'dan  Marmara havzasına taşınması hem de Adana milletvekillerinin her zaman ki gibi bir araya gelememeleri ile Elimizden kaçmış ve Adana sanayi efsanesi de tükenişe geçmişti.
 
Bursa ve Eskişehir Dogalgaz avantajları ile önemli yatırımlar almış.Otomotiv,tekstil,metal ve plastik bu bölgelere yığılmıştır.
 
2013 yılında Bursa?nın ihracatı 9 milyar dolardı. Bugün 13 milyar dolar. Yani yüzde 45?lik bir büyüme performansı sergilenmiş. 
2013 yılında Adana?nın ihracatı 1.9 milyar dolardı. Aradan geçen 7 yılın sonunda rakam yine aynı. 
 
1989 yılında Adana'ya gelmesi planlanan dogalgaz 2006 yılına kadar geciktirilmiş, çevre illere uygulanan sanayi teşviklerinin etkisiyle zaten cılızlaşan sanayisiyle,sahipsiz kente 17 yıl sonra gelebilmiştir.
Geçmiş ola...
Doğalgaz geldi gelmesine de 
 
" suyun göle gelene kadar kurbağanın gözü çoktan çatlamıştı."
 
Yalnız ve güzel Adana'm sen bunları hak etmek için ne yaptın?
 
Toprağın mi bereketsizdi ?
Iklimin mi çok zordu ?
Insanın mı kötü ve tembeldi?
Ulaşım olanakların mı çok kötüydü? 
Suyun mu yoktu ?
 
Nehirlerin,dağların,gölün,yaylaların,tarihi eserlerin,turistik şaheserlerin mi yoktu ?
Sosyal imkanlar mi yoktu ?
 
Neden bu önden gidenler sana bunu layık gördü?  
 
Senin de mi benim gibi ekmeğinde tuzun yoktu ?
Bu yazı toplam 2287 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber