Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
ÇÜ'ne ödül yağmuru
29 Mart 2014 / 09:09
ÇÜ'ne ödül yağmuru
Adana Kültür ve Sanat Derneği tarafından verilen "2014 Puduhepa Bilim-Sanat-Başarı Onur Ödülleri" sahiplerini buldu.

Seyhan Oteli Toros Salonu'nda gerçekleşen törende, Puduhepa ödülünü bu yıl Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Doran ve ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer aldı. Öğrencileri, Prof. Dr. Doran ve Yrd. Doç. Dr. Girginer’i yalnız bırakmadı.
Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık ve Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İkbal Kalın’ın da ödül aldığı gecede konuşan ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer, Anadolu ve Kilikya'daki en önemli tarihi şahsiyetlerden biri olan, kadın-erkek eşitliğinin tarihsel simgesi büyük kraliçe Puduhepa ve memleketi Lawazantiya'yı anlattı.
Puduhepa’nın Adanalı akıllı bir kadın olduğunu söyleyen Doç. Dr. Serdar Girginer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yaklaşık 3 bin 300 yıl önce Çukurova bölgesinde yaşayan ve döneminde, hukuk, siyasi ve sosyal konularda önemli çalışmalar yaptığı belirtilen Hitit Kralı 3'üncü Hattuşil'in eşi olan Kraliçe Puduhepa, eski adı "Kizzuwatna” olan Adana'da yaşayan rahip Kummanni'nin kızı olarak bilinmektedir. Puduhepa'nın ülkesindeki toplumsal olaylara yaklaşımı ve kadın erkek eşitliğindeki çabaları dikkat çekerken, ülkelerarası barışın korunması konusunda da aktif rol aldığı biliniyor. Puduhepa, MÖ 13. yüzyılda yaşamış Hitit hükümdarı III. Hattuşili'nin karısı ve Hitit İmparatorluğu'nun kraliçesidir. Devlet idaresini bilen, yıllarca babasıyla birlikte en büyük tanrıçanın tapınağı yönetmiş bir insan. Hitit dünyasının baş tanrıçası olan Puduhepa belediye başkanlığı ve yargıçlık yapmıştır. Yani Hitit döneminin Hürrem Sultanı diyebiliriz. Puduhepa'nın, Hitit Kralı 3'üncü Hattuşil ile evlendikten 16 yıl sonra yapılan Kadeş Antlaşması'na, eşiyle birlikte aynı yetkide mühür basmış olması, Puduhepa'ya hem bir devlet anlaşmasına mühür basan ilk kadın olma özelliğini vermiştir. Dolayısıyla Adananın o güçlü kadınını, Adana için yeni bir marka hatta bir destinasyon olarak önermek istiyorum."
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Prof. Dr. Figen Doran’a ödülünü Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Mehmet Göl, Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer ve İkbal Kalın’a ödülünü Adana Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Nuran Terliksiz, Av. Mengücek Gazi Çıtırık’a da ödülünü Adana Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı Başkanı Alper Tansel verdi. 

Bu haber toplam 515 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Kültür-Sanat  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber