Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Bin Aydan Daha Hayırlı Gece
31 Mayıs 2019 / 15:30
Bin Aydan Daha Hayırlı Gece
'Bin aydan daha efdal olan' Kadir Gecesi'nin, faziletleri ve hikmetlerinin ne kadar fazla olduğunu bilen bir kimsenin ilk öğrenmek istediği şey, bu kıymetli gecenin hangi güne tekabül ettiği oluyor.

'Bin aydan daha efdal olan' Kadir Gecesi'nin, faziletleri ve hikmetlerinin ne kadar fazla olduğunu bilen bir kimsenin ilk öğrenmek istediği şey, bu kıymetli gecenin hangi güne tekabül ettiği oluyor. Peygamber Efendimiz'in Ramazan-ı Şerifin son gününün tek gecelerinde aramayı tavsiye ettiği Kadir Gecesi'nde yapılması gereken ibadetleri ve bu gecede meydana gelen mucizeleri sizlere aktarmaya çalıştık. Kadir Gecesi'nde hangi ibadetler edilmeli? Kadir Suresi ne anlatıyor? İşte bilinmesi gereken tüm detaylar...

'On bir ayın sultanı' olarak ifade ettiğimiz Ramazan Ayı, tüm İslam alemi için fazileti çok ve kıymeti büyük olan aylardan biridir. Mübarek Ramazan-ı Şerifin bu denli kıymetli olmasına birçok delil var iken bunlardan bir tanesi de Allah (c.c)'un kitabının yani Kuran-ı Kerim'in bu ayda inmesinden kaynaklanmaktadır. Allah (c.c), Kuran-ı Kerim'in bir bütün olarak tamamlandığı Kadir gecesinin kıymetini ve önemini Kadir Suresinde bizlere anlatmıştır. Peygamber Efendimiz (SAV)'de bu gecenin feyiz ve bereketinden mutlaka yararlanılması gerektiğini "Kim Kadir Gecesini, faziletine inanarak ve mükâfatını da Cenâb-ı Allah'tan umarak ihya ederse, o kimsenin geçmiş günahları bağışlanır" (Buhârî, Kadir 1) hadis-i şerifinde bizlere beyan etmiştir. Peki Kadir gecesini nasıl ihya etmeliyiz? Kadir gecesine özel ibadetler var mı? Kadir gecesinin hikmet ve faziletleri...

KURAN-I KERİM KADİR GECESİNDE NASIL İNDİ?

Kısaca kaderin defteri şeklinde tanımlayabileceğimiz Levh-i mahfuz, olmuş ve olacakların, yani her şeyin en ince ayrıntılarına kadar yazılı olduğu bir ilahi muhafaza levhasıdır. Berat gecesinin mucizelerine baktığımızda Kuran-ı Kerim'in Levh-i mahfuza 1 kerede indiğini biliyoruz. 7. kat semada olan Levh-i mahfuz, cennetten bir üst semadadır. Kuran-ı Kerim 1. kat semaya ise 20 yılda olmak üzere Kadir gecesinde indirilmiştir. İlk ayeti olan (İKRA) ile 23 yıl sürdü, ilk ayetten sonra 3 yıl ayet gelmedi.

kadir gecesi ne oldu? Kadir gecesinin önemi nedir?kadir gecesi ne oldu? Kadir gecesinin önemi nedir?

KADİR GECESİ NEDEN BU KADAR ÇOK ÖNEMLİ?

Peygamber Efendimiz (SAV)'e kendisinden önceki insanların ömürlerinin ne kadar olduğu bildirilince, kendi ümmetinin ömürlerini az buldu. Daha uzun süre yaşayan insanların işledikleri salih amelleri, ümmetinden ömrü az olanları işleyemezler diye düşününce, Allah (c.c) ona bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi’ni ihsan etti.  Allah (c.c), (Kadir Gecesi senin ve ümmetinindir)buyurarak Efendimiz (SAV)'in yüreğini ferahlattı.

Peygamber Efendimiz (SAV)'in Kadir gecesinin faziletlerine dair Hadis-i Şerifleri:

"Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah`tan bekleyerek ibadet ve itaatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır" (Buhârî, Kadir, 1).

Hz. Aişe (r.a), Efendimiz (SAV)'e "- Ey Allah`ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?" diye sordu. Peygamberimiz (SAV): 

kadir gecesi nasıl dua edilmeli? Hangi dualar okunmalı?kadir gecesi nasıl dua edilmeli? Hangi dualar okunmalı?

"- Allahümme inneke afüvvün tühıbbü`l-afve fa`fu annî: Allah`ım sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet." diye dua et, buyurmuştur. (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).

KADİR SURESİNİN ARAPÇA VE TÜRKÇE OKUNUŞU İLE ANLAMI

Kadir suresi türkçesi ve arapça okunuşuKadir suresi türkçesi ve arapça okunuşu

TÜRKÇESİ:

Bismillahirrahmânirrahîm.

1- İnna enzelnahü fiy leyletilkadr
2- Ve ma edrake ma leyletülkadr
3- Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr
4- Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr
5- Selamün hiye hatta matle'ılfecr

MEALİ:

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...

 Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik.

2. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!

3. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

4. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner.

5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

kadir gecesi ibadetlerikadir gecesi ibadetleri

KADİR GECESİ HANGİ İBADETLER YAPILABİLİR?

Kadir gecesini hakkıyla ihya edebilmek için yapabileceğiniz ibadetler arasında öncelikli olarak samimi ve içten bir dua ile, geçmişte bilerek ya da bilmeden yapılan tüm günahların affı için tövbe etme edilmelidir. En az 1 günlük kaza namazı kılınabilir. Kişinin üzerine borç namazları varsa önce bunları telafi etmeli daha sonra nafile namaz kılmalıdır.

Bol bol Kuran-ı Kerim okunmalı, yapılabildiği kadar dua ve sureler okunmalıdır. Peygamber Efendimiz (SAV), bu gecede ''Allahümme inneke afüvvün tühıbbü`l-afve fa`fu annî'' duasını tavsiye etmiştir. Tesbih şeklinde bu duayı gücünüz yettiğince okuyabilirsiniz.  (Ne kadar çok, o kadar iyi). 4 rekatlık olan Kadir gecesi namazı kılınabilir.

kadir gecesi dualarıkadir gecesi duaları

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Peygamber Efendimiz (SAV), "Siz Kadir gecesini Ramazan`ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" (Buhârî, Leyletü`l-Kadir, 3; Müslim, Sıyam, 216) buyurmuştur.

Bu haber toplam 1,351 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Güncel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber