Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
ASKİ' tarihinde ilk defa borçlanıyor
13 Ağustos 2015 / 11:38
ASKİ' tarihinde ilk defa borçlanıyor
Aylık 25 Milyon Tl net geliri olan ASKİ Sözlü'den sonra 1 yıl içinde iflas etti ve borçlanma yoluna gitti

Türkiye de Suyu en ucuza üretip en pahalıya satan ASKİ Sözlü öncesinde elde ettiği aylık ortalama 25 milyonluk gelirin 10-15 milyon Tl’sini Büyükşehir belediyesine aktarırken geri kalanı ile yatırım yapıyordu. MHP’li sözlünün iktidara gelmesiyle birlikte yatırımlar sıfırlanırken Ceyhan  kadrolaşması işi bilmeyen yöneticiler ile bir yılda iflas etti. ASKİ tarihinde ilk defa işçiler ve müteahhitler maaş bile alamaz hale geldi. Suyu 5o kuruşa mal edip on katına 5 liraya satan kurum şimdi Japonya’dan borç alacak duruma düşürüldü.     

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ASKİ) Japonya’dan 7 yıl sonra ödemeye başlanması şartıyla 150 milyon TL'lik kredi için Büyükşehir Belediye Meclisi'nden yetki aldı. CHP'li meclis üyeleri, kredinin Japon yeni üzerinden çekileceğini ve yıllar sonra borcun çok daha büyük tutarlara ulaşabileceği gerekçesiyle karşı çıktı. 

ASKİ Genel Kurulu toplantısı, Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Murat Cevheribucak başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının ilk gündem maddesine göre ASKİ’nin kredi borçlanması görüşüldü. 

Mültecilerin barınmak zorunda kaldığı 10 ilde 45 milyar Japon Yeni yani 1 katrilyon TL’nin üzerinde kredi verecek olan Jika, Adana’ya ise çeşitli projeler için 150 milyon TL kredi imkanı sundu. Bürokratlar tarafından yapılan açıklamaya göre kredinin çok uygun olduğu ve ödenecek paranın 25 yılın sonunda 165 milyon TL olacağı kaydedildi.

CHP’li Yusuf Akıncı ise, borçlanma kararının aceleye getirildiğini savunarak, “Belgelerin tarafımıza verilmesi, incelendikten sonra görüşülmesi gerekirdi. 7 sene sonra ödemeye başlanacak bir borçlanmadır bu. Çocuklarımız, büyüyecek torunlarımızı borç altına sokan bir borçlanmadır. ASKİ, Büyükşehir Belediyesi’nin borçlarını öderken bugün borç alır noktaya gelmiştir. 165 milyon TL bugünkü para değerinde. Japon yeni artarsa değeri neyse onu ödeyeceğiz. Kamuoyuna bunları anlatırken doğruyu ortaya koymamız gerekiyor. Bugün 150-160 milyon gibi görünen rakamlar yarın katrilyona çıkabilir” dedi.

CHP’li Vahap Çolak ise Japon Yeni’nin spekülatif bir döviz birimi olduğunu anlattı. Bir dönem insanların Japon Yeni ile borçlandırıldığını ve tamamının iflas ettiğini anımsatan Vahap Çolak, şöyle devam etti:

“PARMAĞIMIZI OYNATMAK İÇİN KREDİ Mİ ÇEKECEĞİZ?”
“Hizmet, kaynak üretilerek yapılır, borçlanarak değil. Metro önümüzde. Koca bir borç olarak üzerimize kaldı. Büyükşehir Belediyesi’ne daha önce 80 milyon TL, 110 milyon TL borçlanma getirildi, verdik. ASKİ ne hale gelmiş de 150 milyon borç alsın diye uğraşıyoruz? Parmağımızı oynatmak için kredi mi çekeceğiz? Bu borcun ödenmesi 165 milyon değil, 2040’a kadar yaşanacak çalkantıları kestirmek çok olay değil.”

CHP’li meclis üyelerinin itirazları devam ederken ASKİ’nin Japon JİKA’dan Türkiye kuruyla ortalama 150 milyon TL’yi bulan krediyi çekmek için yetkilendirilmesi meclis üyeleri tarafından oy çokluğuyla kabul edildi.
Bu haber toplam 718 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Adana Özel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber