Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
'Anason değil portakal çiçeği kokan şehir istiyoruz'
13 Kasım 2015 / 09:31
'Anason değil portakal çiçeği kokan şehir istiyoruz'
AK Parti Adana İl Başkanı Fikret Yeni, 12 Aralık'ta düzenlenmesi planlanan Dünya Rakı Günü etkinliğine tepki gösterirken, “Biz Adanamızın sokakları anason kokan bir şehir değil, portakal çiçeği kokan bir şehir olmasını istiyoruz” dedi.

Yeni, Aralık ayında yapılması planlandığı ifade edilen, Adana Valisi tarafından izin verilmeyeceği bildirilen ve kamuoyunda Rakı festivali diye nitelendirilen etkinliğin yapılmasının Adana'nın kültür ve ekonomisine katkısı olmayacağı gibi kent açısından da olumsuz bir algı ortaya koyacağı kanaatinde olduklarını ifade etti.
Etkinliğin yasaklanmasıyla ilgili Adana valisinin yaklaşımını takdir ettiklerini belirten Yeni, Adana Büyükşehir Belediye Başkanının da aynı sorumluluk bilinci ile hareket etmesi ve gençlere kötü örnek teşkil edecek bu etkinliğe karşı durmasını beklediklerini ifade etti. Yeni, “CHP kanadından da aynı kaygıyı gütmesini beklerdik. Ama yapılan talihsiz açıklamalar göstermiştir ki, bu beklentimiz beyhude” diye konuştu.
Bu siyasi iradelerin Rakı festivalinin engellenmesine karşı çıkmalarını ve Adana valisini hedef almalarını da yadırgadığını belirten Yeni, şöyle devam etti:
“Büyükşehir Belediye Başkanının kamu alanlarının bu tür etkinliklerde kullanılması, gençleri, rakı festivali düzenleyerek, alkollü içecek içmeye teşvik edilmesini ve desteklemesine de bir türlü anlam veremiyorum. Belediye başkanı ortaya koymuş olduğu duruş ile bu şehri ve bu şehrin gençlerini de düşünmediğini ortaya koymuştur. Yasalarımızda zaten açık olan bir hükme kör olmamak gerekir. Gençlerin ilgi alanına giren etkinliklerde alkollü içki markalarını çağrıştıracak hiçbir şeyin bulundurulamayacağına yönelik yasal düzenlemeler varken şehrimizde yapılmak istenen festivalin isminin bir alkol markası olması ise bu yasaya kesinlikle aykırıdır. Adana isminin alkolle anılması da nahoş bir durumdur. Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden ve benzeri kötü alışkanlıklardan korumak için gerekli tedbirleri alır. Yasalarımızca alkol tüketiminin özendirilmesini önleyici birtakım tedbirler alması yönünde idarelere yükümlülük getirirken idarelerden alkol tüketimini özendirici faaliyetler içerisinde bulunması veya bu faaliyetlere izin vermesinin istenmesi akıl tutulmasından başka bir şey değildir. Yasayla tanımlanmış olan bu sorumluluk sadece valilikler için değil yerel yönetimler için de bir sorumlulukken Adana Büyükşehir Belediye Başkanının ortaya koymuş olduğu davranış gerek yasa gerekse insani açıdan kabul edilebilir değildir” şeklinde konuştu.

"YASALARA UYMALIYIZ"
Bu etkinlikle, Adana’nın kültürel ve tarihi mekanı kabul edilen Büyük Saat civarının ‘içki alemi yapılan bölge’ gibi gösterilmesine içlerinin el vermediğini ifade eden Yeni, şöyle devam etti:
"Adana markasına da bu kadar duyarsız bir belediye başkanını da doğrusu her Adanalı hemşehrim gibi bende yadırgıyorum. Bizler bu ülkeyi yasa ve yönetmelikle yönetmeliyiz. Şehrin Belediye Başkanı da aynı çerçevede işini yapmalıdır. Vali beyin kararının da yasa ile tanımlanmış olan çerçeve içerisinde olduğu bir gerçektir. Festivali destekleyen CHP kanadının da ifade ettiği gibi kimsenin kişisel yaşamına müdahale, ya da engel yok, herkes özel hayatını istediği gibi yaşamaktadır. Fakat bu özgürlük iddia edildiği gibi sınırsız olarak kullanılamaz. Kişi özgürlüğü yasa ve başkanlarının yaşam alanına müdahale noktasına geldiğinde sınırlanır. Burada insanların alkol almalarına bir sınırlama söz konusu değildir. Tam aksine insanlar alkol alırken başkalarının özgürlük alanının sınırlanmasına engel olunmaktadır. Yasalarımız alkollerin kullanılabileceği mekanların tanımını açık ve net olarak tespit etmiştir. Olayı farklı yönlere çekmek ve çarpıtmaktan daha önemli bir konu yani gençlerimizin geleceği es geçilmektedir. Ülkemizin özgürlükler ülkesi olduğunu aklınızdan lütfen çıkarmayınız. Gençlerimizi bu festivallere teşvik etmek, özendirmek onların geleceklerini çalmaktan başka bir şey değildir. CHP'nin ve Büyükşehir Belediye Başkanının ifadeleri nasıl bir akıl tutulmasıdır ki, gençlerin böyle bir kötülüğün içine itme riskini içinde barındıran özendirici bir etkinliğe destek verebiliyorlar. Şimdi soruyorum belediye başkanına ve bu festivale destek olan CHP’ye, hanginiz kendi evladının alkolik ya da uyuşturucu, hatta sigara bağımlısı olmasını ister? Evlat söz konusu olunca içinizin ürperdiğini hissediyorum. Bu topraklarda yaşayan gençlerimizin tamamı bizim evlatlarımız. Bu kaygıyı güdecek bir ana muhalefet ve yerel yönetim anlayışı, içimizde hasretini çektiğimiz bir siyasi iradedir. Tamda bu noktada, kötü alışkanlıkların özendirilmesine karşı durmak yerine desteklemek, kendi evlatlarımızı bu ateşe atmak anlamına gelmektedir. Şunu unutmayalım ki içki uyuşturucunun ilk basamağı, her türlü sağlık literatüründe zararlılığı kabul görmüş bir alışkanlıktır. Bu gibi festivallerde bir kereliğine denenen şey, ölümüne neden olabilir. Bence bu festivalin iptali gençlerimizin sağlığı için yapılan işlerin en doğrusudur. Biz sokaklarımızın anason kokmasını istemiyoruz. Sokaklarımızın portakal çiçeği kokmasını istiyoruz.”

Bu haber toplam 495 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Adana Özel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber