Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Vedat KAHYALAR
Vedat KAHYALAR
Anadolu Üretiyor Ve Bekliyor

Yıllar önce Adana"da, kitapları çok satan bir kişisel gelişim uzmanının konferansında duyduğum şu örneği hiç unutamıyorum.

Yazar, İstanbul"da 40 önemli kuruluşun insan kaynakları müdürleriyle yaptığı bir eğitimde onlara şu soruyu sormuş:

""Patronunuz iş için size müracaat etse işe alır mıydınız ?

Gelen cevap sorudan daha ilgi çekici olmuş, neredeyse tamamı ALMAZDIM..! diye yanıtlamış.

 

Yazar bu sefer şu soruyu sormuş

Madem almazdınız neden o patron siz onun çalışansınız?

Yapılan beyin fırtınasında ortaya çıkan sonuç şu:

O daha çok istedi, daha çok çalıştı, risk aldı, hedef koydu ve hedefe kilitlendi. Onun hayalleri vardı ve o hayale ulaşmak için bazen sağlığını, bazen ailesini bazen de dostlarını ihmal etti.

Ortaya çıkan başarının formülü aslında bu fedakar, azimli, çalışkan müteşebbisle iyi eğitim almış beyaz yakalıların muhteşem koalisyonunda gizli. Emin olun 2023"te, biz 500 milyar dolarlık ihracat hedefini tutturacaksak bu formülle tutturacağız.

Önce İstanbul"da yanan sanayileşme ve ihracat aşkı Anadolu"da da büyümüş artık geriye dönülmez tutkuya dönüşmüştür. Anadolu"daki OSB"ler fabrikalarla dolmaya başlamıştır. Adana, Gaziantep, Mersin, Denizli, Konya, Kayseri, Çorum, Trabzon, Hatay, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye OSB"leri doluluk oranlarını yükseltmiş Marmara Bölgesi OSB"leriyle yarışmaya başlamıştır. Gün geçtikçe çoğalan markalarıyla ulusal ve uluslararası piyasalarda boy gösteren Anadolu sanayicileri artık kendi illeri için İstanbul benzeri çılgın projeler, bölgesel teşvikler ve hizmetler beklemektedir.

 

Aldığı göçle aşırı büyüyen İstanbul gibi bu sayılan illerimiz de üretimden gelen cazibeleriyle göç almaya başlamış ve İstanbul"a göçün önünü kesmişlerdir.

İstanbul"a üçüncü köprü, kıtaları bağlayacak Marmaray, Yeni İstanbul Boğazı, yeni metrolar, yeni metrobüsler, yeni havaalanları, gemiler vs İstanbul için gereklidir ve yapılmalı ve alınmalıdır. Ancak yeni üretim ve ihracat merkezleri olan Anadolu kentleri de fark edilmek istiyor yaşamı kolaylaştıran bu gelişmelerden yararlanmak istiyor.

 

İçerisinde yaşadığımız bilgi ve iletişim çağında her türlü yeniliği görüp yaşayamamak insanların şevkini kırıyor ve tüm vatandaşlarımız gibi sanayicimiz de ""Biz İstanbul"a gitmeden yeterince büyüyemeyeceğiz"" diyerek rotasını İstanbul"a çeviriyor.

Hiç kimse kırılmasın benim yaşadığım kent olan, aldığı göçle balon gibi şişen işsizlik rakamlarıyla rekor kıran Adana"da uzun yıllardır yapılan en önemli yatırım olan Numune Hastanesi acil servisten hasta sedyesi geçemediği için bu servisini kapattı. Acil servis yeniden yapılacak ve 6 ay sonra hizmet verecekmiş. Nüfus 2,5 milyona dayanan tek üniversite ile güzergahı yanlış seçilmiş 10 yılda zor çalışmış metro ile gelişmişliği arayan bir kent Adana.

Benzer örneklerin diğer Anadolu kentlerinde de yaşandığını biliyoruz. Anadolu kaplanları, Anadolu aslanları, Anadolu mucizesi vs söylemleri yetmiyor. Eğer Anadolu"ya gereken değer verilmezse İstanbul daha çok göç alır.

Bu yazı toplam 4763 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber