Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Aladağ faciasında denetmenler dinlendi
11 Aralık 2017 / 18:02
Aladağ faciasında denetmenler dinlendi
Adana'nın Aladağ ilçesinde 12 kişinin hayatını kaybettiği öğrenci yurdu yangınıyla ilgili dava devam ediyor

Adana'nın Aladağ ilçesinde 11'i öğrenci toplam 12 kişinin hayatını kaybettiği kız öğrenci yurdundaki yangınla ilgili haklarında 15'er yıla kadar hapis cezası istenen 6'sı tutuklu 14 sanığın yargılanmasına devam edildi.


Yurt yanmadan önce denetim yapan denetmenler, denetim yapacak kadar teknik eğitimlerinin olmadığını savundu. Mehmet Aktaş isimli denetmen ise yurttaki eksiklikler konusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nü 5 kez bilgilendirdiklerini öne sürdü.

Ortaokulda okuyan kız öğrencilerinin kaldığı özel kız öğrenci yurdunda, 29 Kasım 2016'da çıkan yangında 10 öğrenci, yurt müdürünün çocuğu ile 1 eğitmen yaşamını yitirmişti.

Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında yurt müdürü Cumali Genç, yurt çalışanı Mahmut Deniz, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur ile dernek yöneticileri Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Mustafa Öztaş ve Mahir Kılınç tutuklandı. Sanıklardan Ramazan Dede, yaşı gerekçesiyle ara kararla tahliye edildi.

Yangın faciasıyla ilgili dördüncü duruşma Kozan Adliyesi'ndeki yer darlığı sebebiyle Kozan Ticaret Odası'nın konferans salonunda bugün başladı.
6'sı tutuklu 14 sanığın Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'de yargılandığı davayı izlemeye Adana Barosu'na bağlı avukatlar, sanık avukatlar, yangında çocuklarını kaybeden aileler, yangından yaralı kurtulan çocuklar ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Sinan Koç katıldı.

Duruşma salonuna getirilen sanıklardan Mahir Kılıç, gazetecilere “Neden bizi çekiyorsunuz, gidin vatan hainlerini çekin” diye tepki gösterdi.

Yangının çıktığı vakıf yurdunda daha önce denetime katılanlardan tutuksuz sanık memur Bayram Aydın, mahkemede yaptığı savunmada 2014-2015 yıllarında kaymakamlık görevlendirmesiyle 2 denetim yaptıklarını, 44 maddelik formu doldurarak denetimi gerçekleştirdiklerini aktardı. Denetimin yangın denetimi olduğunu bile ilk başta bilmediğini anlatan Aydın, bu konuda herhangi bir eğitim almadığını kaydetti. Aydın, formda yazan maddeler üzerinden yurtta eksiklik olup olmadığını değerlendirdiklerini kaydetti.

Denetime katılan bir başka memur Cihan Ünal ise Özel Yurtlar Yönetmeliği'ne göre denetimler yaptıklarını kaydederek yangın merdiveni, söndürme cihazları gibi unsurları kontrol ettiklerini belirterek, “Denetim eğitimim yok. Yangın tatbikatı yapılıp yapılmadığını sormadım. Yangınla ilgili eksiklikleri teknik bilgim olmadığı için bilmiyorum. Şube müdürümüz Davut Gökçeli yapıyordu denetimi, biz dolduruyorduk sadece raporu imzalıyordum” diye konuştu.

Denetlemelerde bulunan dönemin Aladağ İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Davut Gökçeli ise gittikleri her denetlemede son kullanma tarihi geçmeyen yangın tüpleri bulduklarını, yangın merdivenlerinin kapılarının sağlam olduğunu anlattı.
Müfettişlerin yaptığı denetimde yangın tatbikatı yapılmadığının söylendiğini aktaran Gökçeli, “Yangın tatbikatıyla ilgili herhangi bir eğitim almadım. Ben edebiyat öğretmeniyim. Sadece elimizde bulunan formlara ve yönetmeliğe göre işlem yaptık. Yılda iki kez yapılan bu denetimleri haziran ve aralık aylarında İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderiyorduk. Yurttaki eksikliklerin tamamlanacağını söylemişlerdi bize. Forumlarda işaretleme yaparken kastım yoktu. Yeterli teknik bilgim yoktu. Yurt denetiminin 6 maddesinde 18 şart var, bu şartlar yerine getirilmezse yurt zaten açılamaz. 2010 yılında yurdun dönüşümüne izin verilmiş ama bu zamana kadar söz konusu kurumlardan herhangi bir talep gelmemiş” ifadelerini kullandı.

Denetimlere katılan Mehmet Aktaş isimli öğretmen ise yurttaki eksikliklerle ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nü 5 kez bilgilendirdiklerini ancak raporlara ilişkin kendilerine herhangi bir yazı gelmediğini savundu. 2012 yılından beri Aladağ'da bulunduğunu anlatan Aktaş, “Herhangi bir yangın söndürme denetiminin yapıldığını hatırlamıyorum. Etkin izleme ve değerlendirme yaptığımı düşünüyorum ve hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Aladağ'a en yakın devlet yurdu olan Kozan YİBO'ya nakil için çocukların ailelerine bilgi verdik. Bununla ilgili elimizde dokümanlarımız var” şeklinde konuştu.

Duruşmaya ara verildi.
Bu haber toplam 608 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Adana Özel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber