Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
AK Partili vekillerin yüzde 70'nin ilk tercihi
26 Haziran 2015 / 11:19
AK Partili vekillerin yüzde 70'nin ilk tercihi
Koalisyon seçeneklerinin masaya yatırıldığı AK Parti’de milletvekillerinin yüzde 70’i MHP’den yana görüş bildirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçimlerin ardından MYK, MKYK, il başkanları, belediye başkanları, gençlik ve kadın kolları başkanlarıyla geniş istişarelerde bulunarak sandık sonuçlarını ele aldı. Muhtemel koalisyon seçenekleri için de teşkilatların nabzını tuttu. Başbakan son olarak istişarelerini milletvekilleriyle biraraya geldi.

Yeni Şafak'ın haberine göre teşkilatla yapılan istişarede ilk seçenek olarak taban uyumu ve daha az sıkıntıyla karşılaşılacağı gerekçeleriyle Ak Parti-MHP formülü daha ağır bastı. 

İkinci seçenek olarak ise geniş tabanlı olması ve çözüm sürecinin de devamı bakımından AK Parti-CHP koalisyon ihtimali dile getirildi. Bu sonuçların ardından Davutoğlu, önceki gün ve dün 5 grup halinde yeni milletvekilleriyle “koalisyon formülleri”, “Meclis Başkanı adayı” ve “seçim sonuçları” üzerine değerlendirmeler yaptı. Davutoğlu iki gün boyunca 76 ilden 258 milletvekili ile görüştü.

HERKES GÖRÜŞÜNÜ AÇIKLADI

Davutoğlu vekillerle toplantısında, “Seçim sürecinde bölgenizde gözünüze çarpan eksiklikler nelerdi? Muhtemel koalisyon seçenekleri konusunda ne düşünüyorsunuz, hangi parti ile koalisyon yapalım, neden?” sorularını yöneltti. HDP'nin güçlü olduğu illerin milletvekilleri, koalisyonun CHP ile yapılması halinde çözüm sürecinin devam edeceğini, İç Anadolu, Marmara, Akdeniz bölgelerinden gelen vekiller ise AK Parti ile tabanı en uygun partinin MHP olduğunu belirterek, kurulacak koalisyonun uzun süreli olabileceğini not düştü. Vekillerin bir kısmı MHP ile koalisyon yapılması halinde Kürt oylarının kaybedileceği endişesinin dile getirdi. Ancak vekillerin yüzde 70'inin MHP ile koalisyona sıcak baktığı öğrenildi.

TEŞKİLATTAN 'HAZIRIZ' MESAJI

Tek tek söz alarak konuşan vekiller, Davutoğlu'na teşkilatların görüşünü de iletti. Parti teşkilatlarının 'hazırız' mesajı vererek koalisyon yerine seçim istedikleri belirtildi. Vekilleri tek tek dinleyen ve not alan Davutoğlu, özgüven içeren bir konuşma yaparak, vekillerden de özgüvenli olmalarını istedi. Davutoğlu, “Hangi parti ile koalisyon olursa olsun bunun gerekçelerini halka anlatabiliriz” dedi.

OYUN KURAN OLACAĞIZ

“Koalisyonda samimi olacağız” diyen Davutoğlu “Bu samimi çabalar karşılık bulmazsa yolumuza devam ederiz. Oyun bozan olmayacağız. Oyun kuran olacağız” mesajı verdi. Vekillere, kimi Meclis Başkanı görmek istediklerini sorup, cevaplarını kapalı zarfta alan Davutoğlu, herhangi bir isim götürmedi. Vekillerin Meclis Başkanlığı konusundaki eğiliminin ne olduğunu gören Davutoğlu nihai kararını verecek.

Bu haber toplam 290 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Siyaset  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber