Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Adanalı yazardan güzel bir kitap
22 Nisan 2019 / 17:30
Adanalı yazardan güzel bir kitap
Şehzade Mustafa, Adana Vilayeti’nde tebdil-i kıyafet ile pazarda dolaşırken gördüğü bir Türkmen kızına âşık olur.
Bu kitap; 16. yüzyılda geçen hayali bir aşkın hikâyesidir. Şehzade Mustafa, sorumlu olduğu Adana Vilayeti’nde tebdil-i kıyafet ile pazarda dolaşırken gördüğü bir Türkmen kızına âşık olur. Bir süre onunla birlikte Adana sokaklarında dolaştıktan sonra, babası Kanuni Sultan Süleyman’dan izin almak için İstanbul’a gider. O şehirden çıkınca, Ermeni azınlıklar ayaklanır ve bir kaleyi ele geçirirler. Apar topar Adana’ya dönen Şehzade Mustafa, hem kaleyi geri alır hem de sevdiği kızı düşmanın elinden kurtarır.

Bu kitap güzel Adana’mızın ve dünya tatlısı Adanalıların iyi bir tanıtımıdır. İddia ediyorum, Adana’mızı bu kadar güzel reklam eden başka bir kitap yoktur. Adanalıların bu kitaba sahip çıkması en büyük temennimdir. Kitapta Adana ve Adanalılar hakkındaki alıntılardan sadece birkaçı şunlardır:

ADANA
… Bu şehir her mevsim farklı bir renge ve güzelliğe bürünür. Sonbaharda ayva ve armut ile sarı, elma ve nar ile kırmızı olur. Kışın; portakal, limon, mandalina ve greyfurt ile sadece sarı renktedir. Onun baharlık elbisesi ise baştanbaşa kırmızıdır: çilek, kiraz, vişne ve diğerleri. Adana'nın yaz elbisesi ise rengârenktir: güneş sarısı buğday tarlaları, kayısı ağaçları ve kavun bostanları, kar beyazı pamuk tarlaları ve dut ağaçları, yemyeşil zeytinlikler ve karpuz bostanları, siyah incirler ve kırmızı şeftaliler…Tüm renkler geçit resmi yapar yazın Adana’da.

… O sudan içsen zaten unutmazdın. Bizim yaylanın suları gümüş gibi berraktır, selsebil gibi sürekli akar ve buz gibi de soğuktur. Hatta o kadar soğuktur ki, üç tas su içemezsin, elini suya soksan üçtaş çıkartamazsın. Öyle bir iştah açar ki, onu içince tek başına yarım kuzu yiyebilirsin. Öyle faydalı bir sudur ki, her derde devadır. İçince hiçbir şeyin kalmaz. Acı suyu içenin yüzü güzelleşir, cildi gençleşir, sesi bülbül gibi olur.
ADANALILAR
… Efsanede anlatılan bu şehir Adana, şehri fethedenler yiğit ve bahadır Adanalı gençler ve bahsi geçen gelin Adana’da yaşayan sıradan bir güzeldir; Adana için sıradan ama dünya için sıra dışı bir güzel.
… Bu şehrin havası sıcak, suyu tatlı, insanları sıcak ve tatlıdır.
…“Devlet-i Âl-i Osman'ın padişahı Sultan Süleyman Han’dan Adana vilayeti Valisi Şehzade Mustafa'ya. Kıymetli oğlum ve değerli valim! Benden istemiş olduğunu birliklerin hepsini hatta 10 katını daha yollama imkânım var ancak bunu yapmayacağım. Çünkü Adanalıları iyi tanıyorum. Adanalılar gerçi gönlü geniştir, herkesle de iyi geçinir, hoş sohbettirler, soyludur, cömerttir, cana yakındır. Ancak onların en önemli özellikleri yiğit ve cesur olmalarıdır. Orada binlerce sırtı yere gelmez pehlivan, şahbaz, dilâver vardır. Bu yüzden ben Adana'yı ağır vergilerden muaf tuttum. Adana'da Ermenilerin baş kaldırdığını duyar duymaz hepsi muhtemelen saraya gelir ve o Ermenilerle bizzat savaşmak isterler. Sen onlardan kendine bir ordu kur, ihtiyacın olanları al, fazlasını Barbaros Hayrettin Paşa’ya gönder. Zira kalabalık bir Haçlı ordusunun denizden Osmanlı ülkesine saldıracağı bilgisini aldım. Ben daha ziyade haçlı ordusu ile yapacağımız savaşla ilgileneceğim. Allah yar ve yardımcınız olsun.” 

…Şehzadem! Bu insanlar Adanalı gençlerdir. Bunlar devlete baş kaldırmazlar. Sizinle görüşmek istediklerini söylediler. Her ne kadar onlarla konuştuysam da ikna edemedim. Sizinle konuşmadan dağılacağa benzemiyorlar.

MUSTAFA DÖNMEZ KİMDİR?
Dr. Mustafa Dönmez
Yazar; 1974 yılında Adana’nın Aladağ ilçesinde dünyaya geldi. İlk, orta, lise ve üniversite öğrenimini Türkiye’nin farklı şehirlerinde tamamladı ve 2007 yılında Yüksek Lisans için ABD’ye gitti. Yüksek Lisans ve Doktorasını çok kısa bir sürede tamamladıktan sonra 2011 yılında yurda döndü. Bugünlerde özel bir şirkette çalışmaktadır. Yazar; evli ve 2 çocuk sahibidir. 
Yazarın diğer kitapları: Red-White Love

Yayın Tarihi 2019-04-19
ISBN 6057647973
Baskı Sayısı 1. Baskı
Dil TÜRKÇE
Sayfa Sayısı 156
Cilt Tipi Karton Kapak
Kağıt Cinsi Kitap Kağıdı
Boyut 13.5 x 21 cm
Nereden Alabiliriz: https://www.kitapyurdu.com/kitap/nihal/501647.html
Bu haber toplam 1,542 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Kültür-Sanat  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber