Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Adana Tiyatro Festivali Başladı
15 Nisan 2014 / 02:47
Adana Tiyatro Festivali Başladı
Türkiye'den 16, yurt dışından 5 tiyatro topluluğunun 21 farklı oyun sergileyeceği ve bir ay sürecek festivalin açılışı yapıldı.

Sabancı Vakfı ile Kültür Ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen Türkiye'den 16, yurt dışından 5 tiyatro topluluğunun 21 farklı oyun sergileyeceği ve bir ay sürecek 16. Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'nin açılışı yapıldı.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Hilton Otel'deki açılışta, bu sene Sakıp Sabancı'nın vefatının 10'uncu yılı olduğunu hatırlatarak, Sabancı'nın bıraktığı mirasları, vasiyetleri yerine getirmek için canla başla çalıştıklarını söyledi.

Sakıp Sabancı'nın kendilerine bıraktığı vasiyetlerden birinin de Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali olduğunu ifade eden Sabancı, şunları kaydetti:

"Çok sevgili Adanalılar, sizi çok severdi, bu ülkeyi çok severdi. Sizlerin her şeyin en iyisine layık olduğunuza inanırdı ve bu festival de aynen o şekilde 16'ncı yılına girdi. Sizlerin bu festivale gösterdiği sevgi, kucaklama bizleri her sene daha iyisini yapmak için teşvik ediyor. 'Bizleri koşturuyor' Sakıp Bey'in tabiriyle. Sabancı Vakfı ile Devlet Tiyatroları'nın ortaklaşa yaptığı tiyatro festivali, uluslararası boyutuyla ki bu sene 21 tiyatro grubu katılıyor, bunların 5'i yurt dışından, 16'sı ülkemizden. Ne mutlu ki önümüzdeki 1 ay boyunca 45 oyun sahnelenecek ve ne mutlu ki siz sevgili Adanalılar yine bu oyunların biletini çıktığı gün aldınız. Bu akşam ise bütün katılımıyla, geniş katılımıyla Türkiye'de bir ilk olan hep beraber sokakta, hep beraber şehrin her yerinde festivalin açılışını yapıyoruz."

- "Tiyatroya olan ihtiyaç önem kazanıyor"

Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Kurt, Adana'da Devlet Tiyatrosu kurulurken, arzularının sanatın coşkusunu tattırmak ve bu coşkunun hiç geçmemesini sağlamak olduğunu dile getirdi.

Tiyatrolarının 30 yıldır sanattan aldığı güçle perdelerini her defasında daha büyük bir coşkuyla açtığını anlatan Kurt, şöyle devam etti:

"16 yıl önce merhum Sakıp Sabancı ile Türkiye'nin ilk tiyatro festivalini,Çukurova'dan bir pencere açarak başlatmış olma onurunu taşımaktayım. İnsanı, toplumu, kültürü tanıma ve ifade etme özelliği tiyatro sanatıyla çoğalıyor ve zenginleşiyor. Teknolojinin ön plana çıktığı çağımızda, insani ve kültürel değerlerin korunması açısından tiyatroya olan ihtiyaç önem kazanıyor. Uluslar, ekonomik zenginlik göstergelerinin ötesinde kültür ve sanat gibi varlıklarına değer gösterdiklerinde ve sanatın evrensel dilini tüm dünyayla konuşmaya başladığında gelişir, olgunlaşır ve saygınlık kazanırlar. Dünyaca ünlü bu etkinliğin Adana'da yapılıyor olması, kentin kültür ve turizm tanıtımı açısından çok önemlidir."

"Yeni yeteneklere bu imkanı tanımanız, uluslararası anlamda her şeyden önemli"

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan da devletin teşvik ettiği kültür ve sanat faaliyetlerine Sabancı Vakfı gibi özel teşebbüslerin de gönül verdiğini söyledi.

Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'nin diğer festivallerden ayırt edici en önemli özelliğinin genç gruplara, topluluklara, sanatçılara imkan vermesi olduğunun altını çizen Kurt, şöyle konuştu:

"Yeni yeteneklere, topluluklara bu imkanı tanımanız, uluslararası anlamda her şeyden önemli. Ülkemize ilk defa davet edilen kültür ve sanat topluluklarını görüyoruz, gurur veriyor. Ayrıca sadece sahne sanatları açısından tiyatro izlemiyoruz. Adana Devlet Tiyatrosu stüdyolarında seminerler, çalıştaylar gibi eğitici faaliyetler yapılıyor" diye konuştu.

- Yaşam Boyu Başarı Ödülü

Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü'ne layık görülen Zeliha Berksoy, Güler Sabancı'dan ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, bu akşamı "paha biçilmez" olarak değerlendirerek, akasında 49 yılın ağırlığı olduğunu ifade etti.

Ödülünü, tiyatroya hizmet eden herkesle paylaştığını belirten Berksoy, festivalde emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Fransız şov tiyatrosu grubu Ilotopie, "Suya Yansıyan Düşler" adlı gösterisini Seyhan Nehri üzerinde gerçekleştirdi. Topluluk, rüya ve lunapark temalı geçit seremonileri, mitolojik figürler, şövalyeler, soytarılar, büyücüler, hayaletler, palyaçolar gibi karakterlerle izleyicilere keyifli anlar yaşattı.

- Festival kapsamındaki etkinlikler

Türkiye'nin en uzun soluklu tiyatro festivali olma özelliğini taşıyan Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'ne Türkiye'den 16, yurt dışından 5 tiyatro topluluğu katılarak 21 farklı oyun sahneleyecek.

İspanya'dan Yllana Tiyatrosu "Muu", Romanya'dan Passe-Partout Tiyatrosu "Biz İkimiz", İran'dan Inruzha Tiyatrosu "Kuraklık ve Yalan", Azerbaycan'dan Milli Akademik Dram Tiyatrosu "Lenkeran Han'ın Veziri" adlı oyunlarını sergileyecek. Türkiye'den ise şehir tiyatroları, Devlet Tiyatroları ve özel tiyatrolar, çok sayıda oyunla festivale katılacak. Oyunlar,Adana'da Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi'nde ve İstanbul'da Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde sanatseverlerle buluşacak.

Festival, 10-16 Mayıs tarihlerinde Taşköprü etkinliklerine de evsahipliği yapacak. - Adana

 

Haber: Adana Tiyatro Festivali Başladı

Bu haber toplam 466 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Kültür-Sanat  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber