Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Adana'nın yol sorunu konuşuldu
11 Mayıs 2015 / 19:14
Adana'nın yol sorunu konuşuldu
İMO Adana Şubesi, Adana’daki yol sorunlarını ve çözüm önerilerini uzmanlarla birlikte değerlendirdi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, Adana’nın sorunları üzerine yürüttüğü çalışmaları kapsamında Adana’daki yol sorunlarını ve çözüm önerilerini uzmanlarla birlikte değerlendirdi. 


İMO Adana Şube’sinde ‘Adananın Yolları’ başlıklı söyleşide Adana’daki yol sorunları ele alındı. Söyleşinin açılış konuşmasını yapan İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, önemli bir sorun haline gelen, Adanalıların hayatını zorlaştıran bozuk, engebeli, problemli yollardan herkesin şikayetçi olduğunu belirtti. 

Odalarını, mühendisleri, Adana’da yaşayan herkesi ilgilendiren bu soruna ilişkin düzenledikleri bu söyleşiyi bir bilgi paylaşımı olarak gördüklerini ve konuyla ilgili çözüm yolları aramanın kamusal görevleri olduğunu vurgulayan Nazım Biçer “Adana yol sorunu giderek içinden çıkılmaz bir sorun haline dönüşmektedir. Şehrimizde kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar var, yeni yerleşim yerleri oluşturulmakta, yeni projelerden söz edilmekte ancak sağlıklı bir altyapı sistemimiz yok, doğalgaz ve diğer alt yapı çalışmaları pek çok bölgede devam etmektedir. Bu çalışmaların koordineli bir şekilde yürütülmesi sağlanamazsa sorunun çözümü giderek zorlaşacak” dedi.

Biçer, Adana’nın ulaşım master planını yapmanın önemi ortada dururken, verimsiz hafif raylı sisteme hala borç ödenirken ‘Adana Ulaşım Master Planı’nın oluşturulması için hiçbir gayret görmediklerini söyledi.

“KOORDİNASYONSUZLUK VAR”
Biçer, şöyle devam etti:
“Adana’da ciddi bir koordinasyonsuzluk var. Yeni projelere karşı değiliz, kent yaşamını geliştirecek, ulaşımı kolaylaştıracak, trafik akışını rahatlatacak yeni adımlar atılabilir, yeni yollar, yeni köprüler yapılabilir elbette. Ancak planlı olmayan, ana planlara dayanmayan, imar ve ulaşım planları arasında uyumu sağlamayan adımların problemleri çözmek bir yana telafisi zor yeni sorunlara sebebiyet vereceğini düşünüyoruz. Belediyelerimiz bir an önce Adana ulaşım master planının oluşturulmasını sağlamalıdır.”

YOLLARIN SORUNLARINA IŞIK TUTULDU
Söyleşinin ilk konuşmacısı Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Volkan Emre Öz ise ulaşım üst yapısını teknik boyutlarıyla değerlendirdiği sunumunda, ulaşım üstyapıların projelendirilmesi, kaplama türleri, malzemeler, şartname değerleri konularında teknik açıklamalarda bulundu. Öz, ulaşım esnek üstyapılarında görülen soyulma, sökülme, çatlaklar, çukurlar gibi bozulmalar ve nedenleri konusunda da teknik bilgiler aktardı.

Söyleşinin diğer konuşmacısı, Karayolları 5. Bölge Yol Yapım Şefi İnşaat Mühendisi Eren Doğanay da, karayollarında kullanılan bitümlü sıcak karışım konusunda; kullanılan malzemeleri, imalatını, iş makinelerini, yolun hazırlanma süreçlerini, serilme ve sıkıştırılmasını, yüzey düzgünlüğünün sağlanmasını aşamalarıyla birlikte anlattığı sunumunu yaptı.

MÜHENDİSLERİN TESPİTİ
Söyleşi konuşmacılarının ardından, salondan söz alan inşaat mühendisleri, Adana yol sorunları üzerine çözüm önerileri kapsamında önemli değerlendirmelerde bulundular. Bu değerlendirmelerde; altyapısı sağlıklı oluşturulmadan, uygun malzeme seçilmeden, trafik akışı değerlendirilmeden, bakımı yapılmadan, çalışmaların uzman eliyle disiplinli bir şeklide yürütülmesi temin edilmeden sorunun çözülemeyeceğine vurgu yapıldı.

Yol yapımının maliyetli bir konu olduğu, yapımda dışa bağımlı malzemeler kullanıldığı, bu harcamaların vatandaşların cebinden çıktığı belirtildi. Bu nedenlerle, konuyla ilgili projelerin uzun ömürlü hizmet etmesinin sağlanması gerektiğine inanan mühendisler, bugün için sunulan parlak görünüm veren bütünsellik içinde düşünülmeyen projelerin ileride Adana için bir zarara dönüşebileceğine işaret edildi. 
 
Bu kapsamda işlevsel ve sağlıklı yollar için bir şehrin önce imar planının sağlıklı olması gerektiğine, imar planlarının şehirlerin tapusu olduğuna işaret eden mühendisler, imar planıyla uyumlu ulaşım master planının oluşturulmasına vurgu yaptı.

Konuşmacılar, Adana Büyükşehir ve ilçe belediyelerine koordineli, disiplinli bir şekilde, uzmanlar eliyle çalışma yapma çağrısında bulundu.
Bu haber toplam 315 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Adana Güncel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber