Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Abdullah Gül parti mi kuracak?
10 Temmuz 2014 / 09:18
Abdullah Gül parti mi kuracak?
Türkiye'de gözler cumhurbaşkanlığı seçimlerine çevrilmişken farklı tartışmalar da ortaya atılıyor. Bunlardan biri de Abdullah Gül'le ilgili.

Vatan gazetesinden Hüseyin Yayman "Abdullah Gül parti mi kuracak?" başlığıyla kaleme aldığı köşe yazısında Abdullah Gül ve AK Parti ile ilgili çok önemli sayılabilecek tespit ve yorumlarda bulundu. Birilerinin AK Parti'yi bölmek için çaba sarf ettiğini dile getiren Yayman durumu şöyle özetliyor:

"Erdoğan ve Gül’ün seçili cümlelerini alıp, bunun üzerinden bir ayrışma yaratılmaya çalışılıyor. Gül ile Erdoğan hangi konuda ayrı düşünüyorlar sorusunu sorduğunuzda ise tutarlı bir cevap veremiyorlar."

Yayman'a göre net olan bir durum var. O da Abdullah Gül'ün asla bir parti kurmayacağı... 

İşte Yayman'ın bugünkü köşe yazısı: 

Cumhurbaşkanı Gül hakkında yapılan yorumlara bakınca insan hayret ediyor. 18 Nisan’da söylediği “Bugünkü şartlar çerçevesinde gelecekle ilgili siyaset planım yok” cümlesi üzerinden siyaseti bıraktıranlar, şimdi ‘Millete hizmete devam edeceğim’  sözü üzerinden onu siyasete sokuyor. Hemen söyleyelim ikisi de doğru değil.
 
Aynı isimler, üç ay geçmeden tam tersi yorumları yapıyorlar. Ortada büyük bir paradoks var. Abdullah Gül, siyaseti bıraktı mı, yeni dönemin başbakanı mı? Gül, aynı anda bu iki eylemi nasıl yapabiliyor? Ayrıca her altı ayda Abdullah Gül’e parti kurduruyorlar. Çıkan haberlere bakılırsa Gül’ün beş partisi oldu. Tamam da, bahsedilen partiler nerede?
 
Amaç AK Parti’yi bölmek
 
Meselenin aslı şu, yarım asra varan MSP, RP, on üç yıllık AK Parti pratiğine rağmen basın bu hareketi tanımıyor. Karar alma süreçleri, aktörler ve pratik üzerinden analiz yapamıyor. Temenniler, tahlillerin önüne geçiyor. Gül ile Erdoğan arasındaki ‘davadaşlığı’ konjonktürel bir ilişki olarak okuyanlar yanılıyorlar. Burada farklı bir hesabın olduğunu belirtmek lazım. AK Parti iktidar olduğu günden itibaren onu göndermek için her türlü yönteme başvuranlar şimdi partiyi içerden çatlatmak istiyorlar.
 
Ellerinde ‘partiyi bölme’ aparatı kaldı. Esas maksat Gül sevgisi değil, Erdoğan nefreti. Erdoğan ve Gül’ün seçili cümlelerini alıp, bunun üzerinden bir ayrışma yaratılmaya çalışılıyor. Gül ile Erdoğan hangi konuda ayrı düşünüyorlar sorusunu sorduğunuzda ise tutarlı bir cevap veremiyorlar.
 
Yorum farkı mı, siyaset farkı mı?
 
 Kürt sorununda çözümün startını Abdullah Gül verdi. AB süreci onun Dışişleri Bakanlığı döneminde rayına oturdu. Kalkınma politikalarına itirazını duymadık. Bu konularda Erdoğan ile Gül aynı politikaları savunuyorlar. Paralel yapı konusunda Gül, Erdoğan’dan daha şahin. Paralel yapı meselesinde MGK kararı ve Gül’ün imzası var. Yani söylendiği gibi Gül ile Erdoğan arasında bir siyaset farkı yok.

Erdoğan'ı zayıflatma stratejisi
 
Peki ne var? Üslup ve yorum farkı var. Ancak bu fark, siyaset farkı anlamına gelmiyor. Bu ayrışma üzerine hesap yapanların amacı Gül’ün siyasette bir alan açması veya sosyolojik bir talep değil, Erdoğan’ı zayıflatma stratejisine dayanıyor.

AK Parti Abdullah Gül'ün partisidir
 
Bütün bunlar ortadayken sürekli Gül’e parti kurduruyorlar. AK Parti içinden konuştuğum önemli bir isim ‘Abdullah Gül, siyasete girmek istiyorsa ona parti lazım. O parti AK Partidir. Siyaseti bırakıp ‘bir bilen ve akil insan’ olmak istiyorsa bunun yeri karşı mahalle değil’ demek suretiyle partinin meseleye bakışını ortaya koydu.
 
Abdullah Gül bir bilen mi, bir bölen mi?
 
 Gül, ne yapacağına 1991’de siyasete girerken ne yaptıysa şimdi de öyle karar verecek. Dava arkadaşı olarak gördüğü insanlarla istişare edecek. En sonunda Tayyip Erdoğan’la birlikte nihai kararını verecek. Bu karar Erdoğan’a karşı verilmiş değil, ortak karar olacak.

Erdoğan'ın alacağı oy çok önemli
 
Ne karar vereceği kadar, ne zaman vereceği de konuşuluyor. Kurmay kadrodan aldığım bir bilgiyi paylaşayım. Henüz ortada kesinleşmiş bir durum yok. Tüm kritik kararlar 10 Ağustos’tan sonra belli olacak. Erdoğan’ın oyu % 55 olduğunda farklı, % 51 olduğunda farklı bir strateji devreye sokulacak. Tabi bir de muhalefetin durumu var. Muhalefetin alacağı oy, Erdoğan’ın kararını etkileyecek.

Abdullah Gül'ün parti kurmayacağı kesin
 
Abdullah Gül’ün parti kurmayacağı veya başka bir partiye gitmeyeceği kesin. Ancak AK Partiye dönüp dönmeyeceği ise dün olduğu gibi bugün de belli değil. Buna Erdoğan’la birlikte karar verecekler. Hiçkimsenin şüphesi olmasın Gül bir bölen değil, bir bilen olacak.

Bu haber toplam 494 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Siyaset  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber