Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
ABD'ye karşı birleştiler! Peş peşe açıklamalar
01 Haziran 2018 / 11:20
ABD'ye karşı birleştiler! Peş peşe açıklamalar
ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik ek gümrük tarifelerini, 1 Haziran’dan itibaren AB, Kanada ve Meksika’ya da uygulayacağı bildirildi. Başta Avrupa olmak üzere Trump'ın bu kararına tepki yağıyor.

Alman yetkililer, ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik uygulamaya  koyacağı ilave gümrük vergilerine tepki gösterdi.

Maas'ın Bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, "Önce Amerika, tutumuna cevabımız yalnızca 'Birleşik Avrupa' olabilir. ABD’nin  AB’ye yönelik çelik ve alüminyum yönelik ilave gümrük vergisi uygulamaya  koymasını anlayamıyoruz ve bunu kabul etmiyoruz. AB karşı tedbirlerle uygun  şekilde cevap vermeye hazırdır."değerlendirmesinde bulundu.

 

FRANSA: BU BÜYÜK BİR HATA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD'nin ithal çelik  ve alüminyuma ek vergi uygulaması kararının uluslararası hukuka aykırı olduğunu  belirterek, bunun büyük bir hata olduğunu söyledi. 

Macron, Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee'de kararla ilgili  gazetecilere açıklamalarda bulundu.

ABD yönetiminin ek vergi kararından esef duyduğunu dile getiren  Macron, "Karar, ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Fransa'nın kabul ettiği uluslararası  ticaret kurallarına aykırıdır. Bu nedenle hukuka aykırı olduğu için karara itiraz  edeceğiz ve cevap vereceğiz." dedi.

Macron, ABD'nin kararı karşısında sessiz kalmalarının mümkün  olmadığını belirterek, bu kararla başka alanlarda başlatılması beklenen diğer  müzakerelerin de yolunun kapandığına işaret etti.

İSVEÇ'TEN DE TEPKİ GELDİ

İsveç Avrupa Birliği (AB) ve Ticaret Bakanı Ann Lind, İsveç'in ABD'ye yılda 4 milyar dolar çelik ihracat ettiğini belirterek, "ABD'nin aldığı en kötü karar'' ifadelerini kullandı.

İsveç'in iki ay boyunca ABD ile konuyu müzakere ettiğini söyleyen Lind, ''ABD'ye yaptığımız çelik ve araç ihracatında indirime gitme sözü verdik ve bize ek vergi getirilmemesi için müzakereler yaptık. Fakat ABD bunu kabul etmedi." ifadesini kullandı.

Bakan Lind, ''İsveç ABD'ye yılda 4 milyar dolar çelik ihracat ediyor. ABD'nin aldığı en kötü karar." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin aldığı kararın Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) kurallarına aykırı olduğunu hatırlatan Lind, ''Duruma göre AB ülkeleri de ABD'den ithal edilen çelik ve alüminyuma aynı oranda ek vergi koyabilir.'' şeklinde konuştu.

'FELAKET OLUR'

Bakan Lind, "Ayırca ABD, Avrupa'dan satın alınan otomobillere de ek vergi koymak için çalışmalar başlattı. İsveç'in ABD'ye araç ihracatı da 20 milyar dolar. Eğer, yurt dışından gelen araçlara da gümrük vergisi konursa İsveç için felaket olur.'' değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin vergi kararına Kanada ve Meksika'dan karşı tedbir

Kanada ve Meksika, ABD'nin uygulayacağı ithal çelik  ve alüminyuma ek gümrük vergisine karşı tedbirlerle cevap verdi. 

ABD yönetiminin, ithal çelik ve alüminyuma yönelik düzenlemelerinin 1  Haziran'dan itibaren Avrupa Birliğinin (AB) yanı sıra Kanada ve Meksika’ya da  uygulanacağını açıklamasının ardından tepkiler gecikmedi.

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, ABD'nin ilave gümrük  vergilerine karşılık olarak 1 Temmuz'dan itibaren Amerikan çelik ürünlerine yüzde  25 ve alüminyum ürünlerine ise yüzde 10 tarife uygulanacağını açıkladı.

Meksika hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, ABD'den ithal edilen  elma, üzüm, yabanmersini, domuz eti gibi çeşitli gıda ürünlerine ve bazı çelik  ürünlerine ek gümrük vergileri getirileceği bildirildi.

Açıklamada, Washington'ın uygulayacağı tarifelerle eş değerde olacak  gümrük vergilerinin, söz konusu uygulama iptal edilmediği müddetçe yürürlükte  kalacağı vurgulandı.

Uzmanlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu kararının, Kuzey Amerika  Serbest Ticaret Anlaşması'na (NAFTA) yönelik müzakereleri olumsuz etkileyeceğini  öngörüyor.

Kanada çelik ithalatında ilk sırada

AA muhabirinin IHS Global Trade Atlas’tan derlediği 2017 ithalat  rakamlarına göre, ABD'ye en fazla çelik satan ülkeler, Kanada (yüzde 16),  Brezilya (yüzde 13), Güney Kore (yüzde 10), Meksika ve Rusya (yüzde 9), Türkiye  (yüzde 7), Japonya (yüzde 5), Tayvan (yüzde 4), Almanya (yüzde 3) ve  Hindistan'dan (yüzde 2) oluşuyor.

Alüminyumda ise Kanada yüzde 56 ile ABD’nin ithalatının yarısından  fazlasını tek başına üstleniyor. Diğer önemli tedarikçi ülkeleri ise Rusya (yüzde  8), Birleşik Arap Emirlikleri (yüzde 7) ve Çin (yüzde 6) oluşturuyor.

Bu haber toplam 976 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Dünya  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber