Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
ABD seçiminde son durum! Tarihi rekor geldi
05 Kasım 2020 / 15:38
ABD seçiminde son durum! Tarihi rekor geldi
Cumhuriyetçi mevcut Başkan Trump ve Demokrat aday Biden favori oldukları eyaletlerde kazandı.

Seçim altı eyalette kilitlendi. Kritik eyaletkerde milyonlarca oyun sayımına devam edilirken, seçim yarışı nefes nefese devam ediyor. Son dakika haberine göre, 2020 seçimleri tarihin yeniden yazılmasına neden oldu ve Obama'ya ait kırılması güç rekor kırıldı.

BD'nin tarihi seçiminde sandıklar doğu eyaletlerinden başlayarak bir bir kapanırken, ilk sonuçlar da gelmeye başladı. İşte dakika dakika seçimde yaşanan gelişmeler...


TARİHİ REKOR GELDİ

 

 

10.32  ABD Başkanlık Seçimleri'ne olan rekor katılım, Demokrat aday Joe Biden'ın ABD tarihindeki diğer tüm başkan adaylarından daha fazla oy almasını ve Barack Obama'nın 2008 oy rekorunu kırmasına sağladı.

Şimdiye kadar aldığı 70 milyonu aşkın oyla, eski Başkan Yardımcısı Biden, Obama'nın 69 buçuk milyonluk oyunu geride bırakmayı başardı.

 

 

ABD Başkanı Donald Trump da Hillary Clinton ile başkanlık yarışına girdiği 2016'da 62.9 milyon oy almıştı. Trump da oy sayısını artırdı ve şimdiye dek 67 milyon oy almayı başardı.

10.00  ABD Başkanı Donald Trump'ın avukatı Rudy Giuliani, Pennsylvania'da Trump'ın oğlu Eric ve gelini Lara Trump'ı da yanına alarak bir basın toplantısı düzenledi. Seçim sonuçlarını ulusal ölçekte dava edebileceklerini belirten Giuliani, şu açıklamayı yaptı:

"Davayı burada sürdürdüğümüz gibi ikinci bir federal dava da açacağız. Ulusal anlamda sonuçları mahkemeye taşıma konusunu da yakından değerlendireceğiz. Wisconsin'de bunu kesinlikle yapacağız. Demokrat Parti'nin seçim sahtekarlıklarını tam anlamıyla ortaya koymak için ulusal çapta bir dava oldukça muhtemel. Bu daha önce gördüğüm hiçbir şeye benzemiyor."

TRUMP'TAN DİKKAT ÇEKEN MESAJ

09.45: ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ve Demokrat rakibi  Joe Biden’ın yarıştığı başkanlık seçimlerindeki kıyasıya mücadelede oy sayımı Nevada, Arizona, Pennsylvania, Kuzey Karolina, Georgia ve Alakaska eyaletlerinde devam ediyor.

Trump, Twitter'den yayınladığı mesajda, Kuzey Carolina, Georgia, Wisconsin ve Michigan'da 'seçmenlerin oyunun korunması' için itiraz edeceğini duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump'ın avukatı Rudy Giuliani yaptığı açıklamada, "Bu daha önce gördüğüm hiçbir şeye benzemiyor. Seçim sonuçlarını ulusal ölçekte dava edebiliriz" dedi. 

08.40 : Georgia eyaletine bağlı DeKalb County'de oy sayımı noktalandı. Nihai sonuçlara göre Biden yüzde 83 oy alırken, Trump oyların yüzde 16'sını alabildi.

Georgia’nın en kalabalık bölgesi olan Fulton County'de ise oy sayımı sürüyor. Son kontrollere göre, sayılmamış 17 bin oy kaldı.

07.55:  Eyalet yetkilisi, Georgia eyaletinde 90 binden fazla oyun hala sayılmadığını açıkladı

GÖSTERİCİLER EYLEM YAPTI

05.35 : New York Halk Kütüphanesi önünde toplanan göstericiler, tüm oyların sayılması için eylem yaptı.

04.52 : Michigan Eyalet Sekreteri Jocelyn Benson, Trump'ın bu eyaletteki oy sayımın durması için dava açma girişimini "ciddiyetsiz" bulduğunu söyledi.

Benson, Michigan'daki tüm oyların güvenli ve doğru bir şekilde sayıldığını söyledi.

03.40 : Pensilvanya Valisi Tom Wolf, bugün düzenlediği basın konferansında kendisine Trump'ın açtığı oy sayma davasıyla ilgili soruya "Sonuçlar internette de var. Hiçbir zaman bundan daha şeffaf olmamıştı. Şeffaf olmadığı nasıl iddia edilir anlayamıyorum" diye cevap verdi.

Vali Wolf dava sürerken bu konuda hakkında konuşamayacağını ancak oylamanın durdurulması için gösterilecek her çabaya karşı çıkacaklarını vurguladı. 

02.30 : Trump, Twitter'dan "Avukatlarımız zaten “anlamlı erişim” istedi ancak neye yarar? Sistemimizin bütünlüğüne ve Başkanlık Seçimi’ne zaten zarar verildi artık. Tartışılması gereken şey bu!" mesajını paylaştı.

02.15 : AP de Biden'ın 16 delegeli Michigan'ı kazandığını açıkladı.

02.00 : Trump, Michigan'da önde olduklarını, Pennsylvania, Georgia ve Kuzey Carolina'da ise fark attıklarını söyledi. 

01.30 : CNN'in Beyaz Saray'a yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Cumhuriyetçi yetkililer Başkan Trump'ın bazı hareketlerine karşı "sabırlarını kaybetmeye" başladı.

Kaynağa göre bu hareketlerin başında Trump'ın "zeminsiz" seçim hilesi iddiaları var. Kaynak, Trump'ın Cumhuriyetçi desteğini yitirmeye başladığını söyledi.

00.30 : Edison Research, an itibariyle Trump'ın 214, Biden'ın 243 delegeye sahip olduğunu açıkladı. Fox ise Trump'ın yine 214 delegeye sahip olduğunu duyururken, Biden'ın 264 delegeye sahip olduğunu bildirdi.

00.17 : CNN, Biden'ın 16 delegesi bulunan Michigan'ı kazandığını duyurdu.

00.14 : Biden düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

- Zafer ilan etmeyeceğim ancak oy sayımı bittiğinde kazanacağımızdan eminim. Pensilvanya'daki durumumumuzdan memnumum. Kampanyamı Demokrat olarak yürütüyorum ancak seçildiğimde ABD Başkanı olarak yöneteceğim.

- Her bir oy sayılmalı. Zafer kazanacağımdan eminim. Bu hem demokrasi, hem de Amerika için bir zafer olacak.
23.55 : NBC, Demokratlar'ın 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin 227 sandalyesini alacağını geçti.

23.40 : Sayım işlemleri devam ederken Trump ekibi zafer ilan etti. Trump’ın seçim kampanya direktörü Bill Stepien, “Pensilvanya’da zaferimizi ilan ediyoruz. Bu sadece his ve içimizdekilere değil matematiğe dayanıyor” dedi.

23.26 : Trump ekibi Demokrat yetkililerin Pensilvanya’da oy sayım ve işlenmesini Cumhuriyetçi gözlemcilerden "sakladığı" iddiasıyla dava açacak. Pensilvanya'daki oy sayımının "şeffaf olana kadar" geçici süreyle durdurulmasını da talep edeceklerini söyleyen ekip, burada oy pusulalarının posta servisi tarafından teslim tarihine ilişkin Yüksek Mahkeme'de görülmekte olan davaya da müdahil olmak için harekete geçeceklerini duyurdu.

22.33 : Edison Research, Trump'ın 1 delegeye sahip Maine ikinci kongre bölgesini kazandığını duyurdu.

22.03 : CNN, Biden'ın 10 delegeli Wisconsin'i kazandığını duyurdu.

21.58 : Trump ekibi Michigan’da oy sayımını durdurulması için dava açtı. Ekip ayrıca kendilerinin "sağlıklı ulaşımı" yokken açılan ve sayılan oyların da yeniden sayılmasını talep etti.

21.30 : Trump'ın 23:30'da (TSİ) Philadelphia'da basın toplantısı düzenleyeceği duyuruldu.

21.10 : Biden’ın üst düzey kampanya danışmanlarından Bob Bauer, Trump ekibinin Wisconsin’da oyların tekrar sayılması başvurusunu “kafa karışıklığı” olarak yorumladı.

Biden’ın “Wisconsin’i artık kazandığını” söyleyen Bauer, Demokrat adayın gerekli 270 delegeye ulaşmış olduğunu söyledi.

20.55 :  AP'nin açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Trump şu anda ülke genelindeki oyların 48,1'ini alırken Biden yüzde 50,2 ile yarışı önde götürüyor.

Biden ve Trump şu ana kadar Beyaz Saray'ı kazanmak için gerekli 270 delegeye ulaşamazken sonuç açıklanan eyaletlerde Biden 238, Trump 213 delegeyi hanesine yazdırdı.

Toplam delege sayısı 87 olan Alaska, Nevada, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Kuzey Carolina ve Georgia'da ise henüz sonuçlar netleşmedi.

20.50 : Twitter, aynı gün üçünü kez Trump'ın seçime ilişkin bir tweet'ine "uyarı" koydu.  

20.40 : Trump'ın kampanya yöneticisi Bİll Stepien, Wisconsin'den usulsüzlük haberleri aldıklarını ve derhal tekrar oy sayımı için başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

Edison Research'e göre eyalette oyların yüzde 99.9'u sayıldı. Biden yüzde 49.4 alırken, Trump yüzde 48.8'de kaldı. Oy farkı yüzde 1'in altında olduğu için tekrar sayım başvurusu yapılabiliyor.

20.25 : ABD Posta İdaresi Başkanı, Posta Servisi'nin mahkeme emrine neden uymadığına ilişkin yeminli ifadesinin alınacağı duyuruldu. Yagıç Sullivan, Posta İdaresi Başkanı'nın öğleden sonra 3'te bitmesi gereken oy pusulası tarama işleminde neden bu saate uymadığını açıklaması gerektiğini söyledi.

20.00 : Trump Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Pensilvanya, Wisconsin ve Michigan, her yerde Biden oyları buluyorlar. Ülkemiz için çok kötü. Pensilvanyadaki 500 bin oy avantajını ortadan kaldırmak için çok çalışıyorlar. Aynı şekilde Michigan ve diğerlerinde de!" ifadelerini kullandı.

19.40 : Biden, 4 delegeli Maine eyaletinin 3 delegesini kazandı, kalan delege henüz belli değil.

 
Bu haber toplam 1,179 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Dünya  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber