Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Adnan DENİZ
Adnan DENİZ
...
23 NİSAN’I ANLAYABİLMEK
23 Nisan 1920"de açılan TBMM sinin en önemli özelliği Kurtuluş savaşının yönlendirici beyin merkezi konumunda olmasıdır. Çünkü Kurtuluş Savaşı ile ilgili bütün kararlar burada alınmıştır. Mustafa Kemal önderliğinde milletimiz dünyaya bağımsızlık savaşının nasıl olacağı ile ilgili büyük bir ders vermiştir. Bu hareket ezilen milletlere bağımsızlık yolunu açtığı gibi bağımsızlık savaşımızın diğer milletlere örnek olması açısından önemlidir.

Bayram oluşuna gelince;23 Nisan 1920 ilk büyük millet meclisimizin toplandığı gündür. Yani 23 Nisan, Milletin yönetme yetkisini kullanmaya başladığı gün oluşu bakımından Milli egemenlik bayramımızdır.

23 Nisan Dünyada kutlanılan ilk çocuk bayramı olma özelliğini de taşır. Çünkü bu günü Atatürk Türk çocuklarına armağan etmiştir. Bu çok önemli bir olgudur. Atatürk"ün Milletimizin geleceğini oluşturacak çocuklara değer vermesi demek; Milletimizin İlelebet varlığının devam edeceğinin bir delaletidir.

Son yıllarda Atatürk"ün""Yurtta sulh, Dünyada sulh"" ifadesinin bir tezahürü olarak, Dünya çocuklarının Türkiye"de Buluştuğu, dünyaya barışını haykırdıkları bir şenlik konumuna getirilmiştir. Çünkü Atatürk, Bütün dünya çocuklarına barışı, kardeşliği dünyada sulh ifadesi tezahürü ile ortaya koymuştur.

23 Nisan egemenliğin milletin olduğu düşüncesinin kabul edildiği gündür. Çocuk Bayramımızdır. Yarınların büyükleri olacak çocuklarımızın bayramıdır.

TBMM sinin açılması, Devletimizin yönetim sistemini derinden etkileyen bir hareketin başlangıcıdır. Çünkü halkın seçtiği temsilciler tarafından yönetilmenin başlangıcını temsil eder. Türk milletinin binlerce yıllık tarihindeki en büyük harekettir. TBMM "nin açılışı,29 Ekim 1923 Cumhuriyetin ilanı ile sonuçlanmıştır.

Nisan ayı ile23 Nisan 1920 "de TBMM sinin açılışının ortak noktası çok ilginçtir. Baharda nasıl ki tabiat canlanır, hayat yeniden başlar. Türk Milleti içinde hayata başlamak için, bağımsızlığa ulaşmak için, karar verildiği gündür. Milletimizin kendi kaderlerini kendilerinin çizmek için birlik oldukları gündür.

Çocuklarımızın bu günün anlamını iyi idrak etmelerini, güzel günlere ulaşmanın nasıl fedakârlıklarla mümkün olduğunu bilmelerini istiyoruz. İnsana değer veren, Bağımsızlığın meşalesi olan bu günü, ilk günkü hürriyet ve egemenlik ruhuyla, azmiyle, başarı ve barış içerisinde ülkemizi aydınlık günlere götürmesini istiyoruz
Bu yazı toplam 23857 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber