Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
 2016, Adana'nın yılı olacak
01 Şubat 2016 / 22:46
2016, Adana'nın yılı olacak
ATO’nun 2016 yılındaki ilk Meclis toplantısı, Tarkan Kulak başkanlığında gerçekleşti.

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Adana’nın üretimini en iyi şekilde değerlendiren ve daha yaşanılabilir bir kent olmasına yönelik olarak hazırladıkları projelerin 2016 yılında hayata geçirilmesi için önemli mesafeler kat ettiklerini belirterek, “Projeler arasında yer alan, sektörel sanayi siteleri ve Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması ile hizmet sektörü ihracatının artırılmasına yönelik başlattığımız çalışmalara öncelikle yoğunlaşacağız” diye konuştu.

ATO’nun 2016 yılındaki ilk Meclis toplantısı, Tarkan Kulak başkanlığında gerçekleşti. 2015 yılı kesin mizanı ve Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu’nun oybirliğiyle kabul edilmesinin ardından söz alan Meclis Başkanı Tarkan Kulak, İsviçre’nin Davos kasabasında toplanan Dünya Ekonomik Forumu’nun Türkiye ve Adana’ya nasıl yansıyacağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kulak, “Türkiye’nin, sanayisini teknoloji yoğun sektörlere yönlendirmesi, inovasyon, AR-GE ve yenilikçiliğe önem vermesi, nitelikli insan gücü havuzunu genişletmesi ve bunları projelendirme zorunluluğu bulunuyor. 4. Sanayi Devrimi’ne uyum sağlama, ancak bilime ve rasyonel düşünceye öncelik veren bir anlayışla mümkün olabilir. Türkiye’nin ortamı, 4. Sanayi Devrimi’ne uyum sağlama konusunda katkı yapabilecek insanları ülkeye çekmekten ziyade Türkiye’dekileri de kaçıracak bir yönde gelişmektedir. Türkiye, nitelikli istihdam gücünü elinde tutmak için gereken önlemleri hızla almalıdır. Buna bağlı olarak Türkiye’nin, 4. sanayi devriminden etkilenecek alanları, üretim, dağıtım, tüketim, eğitim, sosyalleşme gibi alanları önceden araştırıp, analiz edip yeni ürünleri kendisi üretebilecek noktaya gelmesi gerekmektedir. Yoksa bunlarda da ithalatçı konumuna gelir” dedi.

Adana’nın dış etkenlerden korunup, ekonomisini geliştirebilmesi için ülke içinden nitelikli insanları çekecek iş, finans, eğitim, sağlık ve sosyal olanakları iyileştirmesi gerektiğini vurgulayan Kulak, “Yenilik geliştirme, inovasyon ve AR-GE alanlarında somut çıktılar ortaya koyabilecek üniversite-özel sektör işbirliklerinin gelişmesi ve istihdam kaynaklarının bu alana entegre olmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Adana’nın kaynakları ile küresel talebe cevap verilebilecek alanlar araştırılmalıdır. Bu konuda gerekirse dünyanın en iyi araştırma şirketleri ile çalışılmalıdır. Türkiye’deki zengin insan kaynağı sermayesinin kullanılabilmesini sağlayacak yasal ve fiziki engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Nüfus içindeki çeşitliliğin yaratıcılık ve sosyal hayatı zenginleştirme etkisi değerlendirilmelidir” görüşlerini dile getirdi.

Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe de, Adana’nın; 2016’da hayata geçirilecek projelerle altın dönemini yaşayacağına işaret etti. Bu hedef doğrultusunda başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde yürütülen çalışmalarda önemli aşamalar kaydettiklerini ifade eden Menevşe, yeni dönemde sektörel sanayi sitelerinin kurulması konusunda; sektörlerin kümelenebileceği site arsalarının üretilmesi ve tahsisi, işletmelerin yerleşim alanları dışına alınması, altyapı ve inşaat işlerinin yapımı ve koordinasyonu sorunlarının çözümü için Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’dan, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nı görevlendirilmesini istediklerini söyledi.

Menevşe, Hizmet Sektörü İhracatının Artırılması Projesi konusunda da; 2014 yılı itibariyle Türkiye genelinde ihracatın yüzde 24’ünü oluşturan hizmet sektörünün, 2023 yılı itibariyle 150 milyar dolara yükseltilmesinin öngörüldüğünü, bu projenin hayata geçirilmesiyle Adana’nın yurtiçi ve yurtdışı hizmet sektörü ihracatının ise yüzde 30 artırılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Tarımda Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması konusundaki çalışmalarını hızla sürdürdüklerini de ifade eden Menevşe, “İklim koşulları başta olmak üzere bu bölgenin ihtiyaçlarına uygun arazi arayışlarımız sonuçlandırdık ve Karataş Tabaklar kesiminde mevcut 5060 dönümlük Hazine arazisinin, su kaynakları ve diğer olanaklarıyla en cazip yer olduğuna karar verdik. Bu aşamada müteşebbis heyet oluşturulması ve tüzel kişilik kurulması için başta Sayın Valimiz olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla temaslara başlayacağız. Sera üretiminin bölgemize üretim, sanayi, ihracat ve istihdam açısından önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

Menevşe konuşmasının son bölümünde, “Adana’da İşletmeler Dijital Dünyaya Birlikte Adım Atıyor”, “Rekabet İçin Strateji (RİS)”, “Doğu Akdeniz Avrupa İşletmeler Ağı”, “Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi” ve “Adana’nın Delis Gurme Kentler Ağına Katılım” projelerine ilişkin bilgiler de verdi.

Bu haber toplam 291 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Adana Özel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber