Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
15 yılını dolduran öğretmenler dikkat!
21 Temmuz 2015 / 09:42
15 yılını dolduran öğretmenler dikkat!
“Öğretmene rotasyon” başlıyor. Uygulama ile 30 Eylül tarihi itibarıyla aynı okulda 15 yılını dolduran öğretmenler okullarından ayrılacak.

Rotasyondan etkilenecek öğretmensayısının yaklaşık 13 bin olduğu ifade ediliyor. Gerçi Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde rotasyon kararında düzeltme yapmasaydı eğitimcilerin deyimiyle “Cumhuriyet tarihinin en büyük öğretmen göçü” yaşanacaktı. Çünkü ilk karara göre aynı okulda 12 yılını dolduran öğretmen sayısı 40 bindi.

Tepkiler üzerine MEB, 12 yıldan geri döndü. Kademeli olarak uygulanacak rotasyona önce aynı okulda 15 yılını dolduran öğretmenler girecek, 2016-2017 yılında ise süre 13 yıla düşecek. İşte uygulamanın nasıl olacağına ilişkin soruların yanıtları:

AYNI İLÇEDE Mİ YER DEĞİŞECEK?

Yönetmelik hazırlandığı günlerde (MEB) öğretmen rotasyonunun aynı ilçedeki öğretmenler arasında uygulanacağını söylüyordu. Ancak bu doğru çıkmadı. Rotasyon ilçe grupları arasında olacak.

KAÇ TERCİH HAKKI VAR?

Öğretmenin 40 tercih hakkı olacak.

ATAMALARI KİM YAPACAK?

Rotasyonda atama yetkisi valiliklerde olacak.

ATAMA KRİTERİ NE OLACAK?

Öğretmenler puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda oluşturulan ilçe gruplarından birindeki okullara atanacak.

TERCİHİNE ATANAMAYAN ÖĞRETMEN NE OLACAK?

Tercihlerine atanmayan veya tercih yapmayan aynı eğitim kurumundaki görev süresi en fazla olandan başlamak üzere alanlarında öğretmen ihtiyacı olan ilçe gruplarına valilik tarafından resen atanacak.

HİZMET PUANI HESABI NASIL YAPILACAK?

Başvuru tarihinin son günü dikkate alınacak.

AYNI KURUMDA YÖNETİCİ OLARAK ÇALIŞAN NE OLACAK?

15 yıllık görev süresinin hesabına; aynı eğitim kurumunda ikinci görev kapsamında yönetici olarak geçen görev süreleri hariç olmak üzere yıllık izin, hastalık izni, vekalet, geçici görev ve benzeri nedenlerle fiilen yapılmayan öğretmenlik görevleri de dahil edilecek.

DÖNÜŞEN OKULLARDA HESAP NASIL YAPILACAK?

Adı değişen, dönüşen veya birleştirilen eğitim kurumlarında geçen sürelerin tamamı 15 yıllık görev süresinin hesabında birlikte dikkate alınacak.

SPOR YA DA MÜZİK ÖĞRETMENLERİ HANGİ OKULLARA ATANACAK?

Bu atamalar, aynı kapsamda bulunan eğitim kurumları ile sınırlı olarak yapılacak.

SINIF ÖĞRETMENLERİNE AYRICALIK VAR MI?

Evet var. Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan eğitim kurumlarında görev yapanlar hariç olmak üzere alanı sınıf öğretmeni olan öğretmenlerden ara sınıflarda görev yapmakta iken 15 yılını dolduranların başka eğitim kurumuna atamaları, aynı sınıf ve şubeyle devam etmeleri şartıyla 4’üncü sınıfı okuttukları ders yılının sona erdiği tarih itibarıyla yapılacak.

GENÇ ÖĞRETMEN MERKEZE GELEBİLECEK Mİ?

Bu soruya Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Rotasyonu genç öğretmenler merkeze geleceklerini düşünerek istedi ama atama puan üstünlüğüne göre yapıldığına göre bu doğru değil. Genç öğretmenleri yanılttılar ve daha önemlisi öğretmenin sahip olduğu ve istediği zaman yer değiştirme hakkı elinden gitti. Kazanılmış hakları bakanlığa devredildi. Rotasyonla ilgili gelen sorulardan bazılarının yanıtları böyle. Başvurular 24 Temmuz’a dek sürecek, atamalar ise 29 Temmuz’da yapılacak. (Pervin Kaplan/ Habertürk)

Bu haber toplam 719 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Eğitim  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber