Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
 13 yılda 235 kişi boğuldu
29 Haziran 2016 / 14:36
13 yılda 235 kişi boğuldu
Adana'da son 13 yılda Devlet Su İşleri'ne ait baraj, gölet ve sulama kanallarında 235 kişinin boğulduğu bildirildi.
DSİ 6. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce 6200 sayılı Kanuna göre yerüstü ve yeraltı sularının zararlarını önlemek ve bunlardan çeşitli yönlerden faydalanmak maksadıyla inşa edilen tesislerin yerleşim yeri içerisinde bulunan kısımlarında can güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak korkuluk, tel çit ve ikaz levhaları gibi koruyucu yapılar projelendirilerek inşa edildiği, işletme aşamasında ise bakım ve onarımlarının gerçekleştirildiği belirtildi.

Tesislerin inşa edildiği yıllarda yerleşimin olmadığı ancak, zaman içerisinde yoğunlaştığı bölgelerde kanal ve depolama tesislerinde akan ya da durağan su kütleleri ile tesislere ulaşım yolu olarak kullanılan servis yollarının maksatları haricinde kullanılmasının bölge halkının can güvenliği açısından risk oluşturabildiği vurgulanan açıklamada, alınan tüm önlemlere rağmen son 13 yılda Adana'da 235, Şanlıurfa'da 132, Konya'da 113, Osmaniye'de 67, Mersin'de 41, Samsun'da 36, Aydın'da 36, Van'da 20, Elazığ'da 20 ve Eskişehir'de 19 olmak üzere toplam 719 kişi hayatını kaybettiği bildirildi.

10 ildeki boğulma vakalarının fazla olmasının sebeplerinin; tesislerin yoğunluğu, yazın sıcaklığın diğer bölgelere göre fazla olması ile sosyal ve kültürel yapının gösterildiği açıklamada, "Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce inşa edilerek işletmeye açılmış özellikle depolamalı tesisler ile sulama tesislerinin ilerleyen zaman içerisinde yerleşim yeri içerisinde kalması sebebiyle servis yollarının ulaşım yolu olarak kullanılması ve gerek trafik kazaları, gerekse serinlemek maksatlı yüzme eylemleri neticesinde boğulma vakaları yaşanmaktadır" denildi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce inşa edilen baraj, gölet regülatör ve sulama kanalı gibi tesislerde uyarıcı ve ikaz levhalarının yanı sıra fiziki engel mahiyetinde yapılar inşa edilmesine karşın suya girme ve boğulma vakalarının yaşanmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, Adana'da motorize polis ekiplerinin de görevlendirildiği belirtildi.

Bu tür tedbirlerin yanı sıra tesislerde yaşanan üzücü olayların engellenmesi maksadıyla alınan diğer önlemler şöyle sıralandı: "Toplumsal bilinci arttırmak maksadıyla kamu spotu hazırlanarak, tüm yerel televizyonlara yayımlanması maksadıyla gönderilmiş ve ulusal kanallarda zorunlu yayın olarak yayımlanması için gerekli yazışmalar yapılmıştır. Kurumun LED ekranlarında kamu spotu sürekli yayımlanmaktadır.

İdaremizin gerekçeleri belirtilerek İçişleri Bakanlığı’na ilettiği talep neticesinde, İçişleri Bakanlığınca 81 İl Valiliği, DSİ tesislerinde yüzmek ve serinlemek maksadıyla suya girmenin emre aykırı davranış olarak belirlenmesi ve uymayanlara 5326 sayılı Kabahatler kanunu uyarınca İdari yaptırım cezası uygulanması hususunda talimatlandırıldı.

Ebeveynler ve okullarda öğretmenler tarafından suya girmenin tehlikeli ve yasak olduğu konusunda çocukların eğitilmeleri ve cuma vaazlarında vaizlerden bu konuda cemaate telkinde bulunmaları istendi.

Özellikle sıcak iklim bölgelerinde yer alan sulama tesisleri ile depolama tesislerinde, alternatif serinleme olanaklarının sağlanması maksadıyla havuz, plaj ve fıskiye yapımı hususunda ilgili belediyelerin talebinin değerlendirilerek idarece gerekli katkının sağlanması yönünde makam kararı alınarak bölge müdürlükleri talimatlandırıldı."
Bu haber toplam 532 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Adana Özel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber